Φαρμάκης: «Η νοοτροπία δεν άλλαξε και το όραμα ελλείπει»


ΦαρμάκηςΚατατέθηκε σήμερα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτ. Ελλάδας προς ψήφιση ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας για το έτος 2015. Σε μια συνεδρίαση που κυριάρχησαν ο λαϊκισμός και η μεμψιμοιρία, παρουσιάσθηκε και ψηφίσθηκε ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας για το επόμενο έτος. Σε μια κορυφαία στιγμή για τη θητεία της νέας περιφερειακής αρχής παρουσιάσθηκαν χρήσιμα οικονομικά στοιχεία για τη λειτουργία της Περιφέρειάς μας το άμεσο χρονικό διάστημα. Σε επίπεδο όμως παραγωγής πολιτικής, η συζήτηση λίγα είχε να εισφέρει στους πολίτες της Περιφέρειάς μας αφού ακολουθήθηκε η μέχρι σήμερα πεπατημένη συνοψιζόμενη στο τρίπτυχο «γκρίνια, γκρίνια, γκρίνια» και από παραγωγή «μηδέν στο πηλίκο».
Από την εισήγηση του αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών και την τοποθέτηση του ίδιου του κ. Κατσιφάρα καθίστανται σαφή τα εξής :
Α) Οι λειτουργικοί Κ.Α.Π. αυξάνονται κατά 8,70% σε σχέση με το 2013 και οι επενδυτικοί κατά 73,36% σε σχέση με το 2012. Όσο κι αν προσπαθεί μετά η Περιφερειακή Αρχή να αναλύσει άλλως πως τα οικονομικά στοιχεία. Το δεδομένο των αριθμών παραμένει απόλυτο και ξεκάθαρο. Το 2015 η Περιφέρειά μας θα έχει περισσότερα χρήματα να διαχειρισθεί. Το να μπαίνουμε στη λογική να τοποθετούμε κατά το δοκούν το χρονικό σημείο σύγκρισης εξυπηρετεί μονάχα μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Ενώ λοιπόν συνομολογείται από την Περιφερειακή Αρχή η ως άνω αύξηση, σπεύδει ασθμαίνοντας να καταστήσει σαφές ότι αν συγκρίνει κανείς τα νούμερα με αυτά του 2011 τότε έχουμε μειωμένους πόρους. Σίγουρα σε σχέση με το 1981 έχουμε λιγότερους ακόμα πόρους! Αυτό όμως δεν μπορεί να αποκρύψει από τους πολίτες ότι το 2015 η Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας θα έχει περισσότερα χρήματα στη διάθεσή της για να διαχειρισθεί. Εάν δε αναλογισθεί κανείς και τα χρήματα από το ΣΕΣ 2014-2020, μπορεί να συμπεράνει τα περιθώρια έργου που υπάρχουν. Αρκεί να υπάρχει η πολιτική βούληση.
Β) Από την ίδια την εισήγηση της Περιφερειακής Αρχής προκύπτει ξεκάθαρα η πολιτική της διαχειριστικής λογικής που τόσα χρόνια βιώνουμε και άλλα τόσα πληρώνουμε. Την στιγμή που καταθέτει προϋπολογισμό, ο Περιφερειάρχης σπεύδει να ξεκαθαρίσει ότι για την όποια στενότητα φταίει η Κυβέρνηση, αποσκοπώντας κοντόφθαλμα σε μικροπολιτικά οφέλη. Στην εναγώνια προσπάθειά του να απομακρύνει τις ευθύνες που τον βαραίνουν αλλά και θα τον βαρύνουν, «ρίχνει το μπαλάκι» στην κρατική εξουσία και προτάσεις και πάλι το χέρι του επαίτη, κουνώντας ταυτόχρονα το δάκτυλο επικριτικά. Λες και ο ίδιος δεν ήταν μέλος της Κυβέρνησης που ξεκίνησε όλη αυτή την περιπέτεια για τη χώρα μας αλλά και για τον ίδιο θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης. Τώρα, πίσω – πίσω θυμήθηκε να διεκδικήσει, με βερμπαλισμούς και πολιτικές κορώνες. Για να γίνει ακόμα πιο ξεκάθαρο : Κανείς δεν λέει ότι σαν τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να διεκδικούμε από την κεντρική εξουσία κονδύλια, κυρίως όταν αυτά προβλέπονται νομοθετικά και έως σήμερα δεν έχουν δοθεί. Αν όμως αναλογισθεί κανείς την κακοδιαχείριση που υπήρξε στο παρελθόν στην τοπική αυτοδιοίκηση τότε θα καταλάβει ότι υπάρχουν ευθύνες και στον ίδιο το θεσμό που υπηρετούμε. Πρώτα λοιπό, πρέπει να εξυγιάνουμε το «σπίτι» μας και μετά να διεκδικούμε, έχοντας μάλιστα και το ηθικό πλεονέκτημα με το μέρος μας. Τα χρόνια της αθωότητας έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί.
Γ) Αν διαβάσει κανείς τον κατατεθέντα προϋπολογισμό θα διαπιστώσει ότι η πολιτική που ακολουθείται είναι ακριβώς η ίδια με τα προηγούμενα χρόνια. Διαχειριστική λογική, πλήρης εξάρτηση από τον Κρατικό κορβανά (λές και δεν ξέρουμε ότι είναι άδειος) και πλήρης απουσία φαντασίας που προκύπτει από το ελάχιστο ποσό εσόδων από επενδύσεις της Περιφέρειας. Ενώ η οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα μας τα τελευταία έτη θα ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να δούμε πώς μπορούμε να αντλήσουμε κεφάλαια μόνοι μας σαν Περιφέρεια, εμείς επιλέγουμε να ασκούμε κρατική στην κεντρική εξουσία που δεν μας δίνει χρήματα. Μοιάζουμε σαν κακομαθημένα παιδιά που γκρινιάζουν που το «πάρτυ τελείωσε», αντί να πάρουμε πρωτοβουλίες (άγνωστη λέξη για κάποιους) ούτως ώστε, χρησιμοποιώντας τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, να αναζητήσουμε μόνοι κεφάλαια που θα καταστήσουν την τοπική αυτοδιοίκηση πραγματικά αυτοδιοίκητη και ανεξάρτητη. Μην ξεχνάμε άλλωστε η ίδια η Περιφέρεια, αποτελεί φορέα υλοποίησης πολλών επιδοτούμενων δράσεων από την Ε.Ε μέσω του ΣΕΣ 2014-2020, δράσεων που αν μη τι άλλο θα μπορούσαν να αποτελέσουν και πηγή εσόδων, έστω και με τη σύμπραξη του ιδιωτικού τομέα (κακή λέξη για κάποιους όμως).
Συμπερασματικά, θα έλεγε κανείς ότι σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία, η Περιφέρειά μας έχει την δυνατότητα να πράξει περισσότερο έργο. Αυτό όμως που δημιουργεί εύλογες αμφιβολίες είναι το γεγονός ότι η νοοτροπία δεν άλλαξε και το όραμα ελλείπει. Εμείς, από την πλευρά μας σαν αντιπολίτευση, εκπροσωπώντας εξ αρχής τις νέες νοοτροπίες και αντιλήψεις θα επιμείνουμε. Θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε να μπολιάσουμε αυτές τις ιδέες σ’ αυτούς που, με πεπαλαιωμένες απόψεις περί την αυτοδιοίκηση, έχουν τη δυνατότητα να πάρουν τις αποφάσεις και φέρουν εν τέλει τις ευθύνες. Ελπίζουμε να μην επιβεβαιωθεί και στην περίπτωση της Περιφερειακής Αρχής η ρήση του Βίκτωρος Ουγκώ ότι «Η συνήθεια είναι το εκτροφείο των σφαλμάτων».

Advertisements